5 způsobů, jak získat více energie

Každý z nás občas pocítí v průběhu dne odliv energie a pocit únavy. Existuje mnoho různých způsobů, jak osvěžit tělo a získat ztracenou energii. Sepsali jsme pro vás 5 nejefektivnějších tipů

1. Káva

Káva, respektive kofein, je nejpopulárnějším a nejrozšířenějším stimulantem a prostředkem k doplnění energie a odbourání únavy.

Káva je slovo odvozené z arabského „quahwah“ a znamená „víno“ nebo „zeleninový nápoj“. Mějte však na paměti, že víno je v islámu zakázáno, a proto je káva označována jako „víno islámu“.

Káva se vyrábí z pražených a mletých kávových bobulí. Obvykle se podává horká. Káva je ve světě tak populární, že se ročně prodá až 7 milionu tun kávy. Je častým prvkem společenských a rodinných setkání a velký výběr káv znamená, že si každý najde tu svou.

Káva se vyrábí z plodů kávovníku. Kávovník je zelený keř nebo strom, který se jen v Africe vyskytuje ve 40 druzích. Kávové bobule se praží a poté melou. Jen v této podobě se z nich dá připravit káva. Stojí za to vědět, že ne všechny plody kávy obsahují kofein.

Vlastnosti kávy

Káva má díky vysokému obsahu kofeinu povzbuzující účinky. Zlepšuje efektivitu myšlení, snižuje fyzickou i psychickou únavu. Přestože káva vzbudila mnoho kontroverzí, provedený výzkum jednoznačně nepotvrdil, že by káva přispívá například ke vzniku srdečních chorob nebo poškozování trávicího systému. Právě naopak -  studie naznačují, že káva má pozitivní až léčivé vlastnosti. Káva obsahuje také sodík, vápník, draslík a hořčík.

Káva se naopak používala v kosmetice a je běžnou složkou kosmetiky pro péči o tělo. Zlepšuje krevní oběh, urychluje a aktivuje lipolýzu a pomáhá v boji s tukovou tkání. Káva zlepšuje vzhled pokožky a redukuje celulitidu a kávovou sedlinu lze použít jako tělový peeling a zbavit se zbytků vlasové stylingové kosmetiky.

Káva - výhody

Milovníci kávy tvrdí, že káva má mnoho výhod, mezi něž patří:

  • snížení rizika cirhózy;
  • zlepšení koncentrace;
  • zlepšení oběhových a trávicích procesů;
  • zrychlení metabolismu;
  • nižší riziko vzniku žlučových kamenů u mužů, Parkinsonovy choroby, kolorektální a jaterní rakovinay diabetu typu II;
  • lepší peristaltika střev;
  • předcházení vzniku kazu.

Káva - nevýhody

Odpůrci kávy se zaměřují na negativní aspekty pití kávy. Patří k nim:

  • pocit úzkosti;
  • horší paměť;
  • fyzická závislost na kávě;
  • potíže s usínáním;
  • u těhotných žen může pití velkého množství kávy vést k narození mrtvého dítěte;
  • vařená káva může zvýšit cholesterol;
  • zvýšení rizika srdečního infarktu u lidí s pomalejším metabolismem;
  • kofein v kávě inhibuje neurogenezi v hippocampu, senzibilizuje dopaminové receptory a blokuje adenosinové receptory.

káva

2. Kratom

Kratom, neboli mitragyna speciosa, rostlina pocházející z jihovýchodní Asie, ušla dlouhou cestu od tradičního prostředku asijských rolníků k získání energie až ke stavu, kdy jí mnoho států řadí zakázaným drogám. Toto však naštěstí ještě není případ České republiky. U nás se dá stále legálně koupit, avšak kratom nesmí být prodáván za účelem konzumace, což značně komplikuje informovanost o této látce.

Lékařské využití kratomu

Probíhá výzkum použití kratomu k léčbě abstinenčních příznaků od opioidů, benzodiazepinů nebo alkoholu. Kratom má také analgetický účinek a pomáhá při řešení kardiovaskulárních potíží. V severských státech, jako je Norsko, Dánsko či Švédsko jej předepisují lékaři k řešení těchto potíží a je k dostání na předpis v lékárnách.

Rekreační využití kratomu

V nízkých dávkách má kratom povzbuzující účinek. Dodává tělu energii a pocit štěstí, zlepšuje kognitivní funkce jako možnost soustředění či paměť, zvyšuje ochotu pracovat a celkovou produktivitu.

Ve středních a vysokých dávkách Kratom působí jako opiát, dodává teplo, euforii, hodně chill-outu, pocit zamilovanosti. Někteří přirovnávají účinky kratomu k tramadolu, ale je třeba si uvědomit, že nepoctiví prodejci v Evropě míchali jeho listy například s O-Demethyltramadolem, hlavním metabolitem tramadolu.

Rizika kratomu

Kratom patří mezi opioidy a jeho působením na opioidní receptory vzniká velice rychle tolerance vůči daným alkaloidům, tzn. uživatel je nucen užívat stále větší dávku pro dosažení stejného účinku. 

Společně s tolerancí se velice rychle tvoří také fyzická závislost, které může mít velice těžké abstinenční příznaky, jako ostatní opioidy (heroin, morfin). Je tedy zapotřebí být dostatečně informován o jeho užívání a kratom nenadužívat.

Ve vyšších dávkách může kratom nadměrně zatěžovat játra.

Při střídmém a nepravidelném užívání je však zcela bezepečný.

Detailně je tématika kratomu rozberána v článku Kratom - co to je? Jaké má vlastnosti, účinky, přínosy a rizika?
V tomto článku se dozvíte vše potřebné ke správnému užívání této přírodní látky.

kratom prášek

 

3. Zelený čaj

Oblíbenost zeleného čaje, známého pro své zdraví prospěšné vlastnosti, znamená, že snad neexistuje člověk, který by neznal jeho charakteristickou chuť a vůni. Tento nápoj jemné, nazelenalé barvy pochází z Číny a jeho nejlepší, nejušlechtilejší a nejcennější odrůdy pocházejí z Číny a Japonska. Kromě těchto zemí má největší úrodu v Indonésii, Turecku a Indii.

Vlastnosti zeleného čaje

Chuťově charakteristický aromatický nápoj, obsahuje spoustu cenných látek pro zdraví. Zmínit můžeme např.: vitamíny C, B, E, K, aminokyseliny, třísloviny, mikroprvky (včetně zinku, draslíku, manganu, fluoru, mědi a vápníku), polyfenoly, katechiny. Podporuje tělo v boji a prevenci onemocnění mnoha orgánů.

Pití zeleného čaje může být stejně povzbuzující jako pití kávy. Je to proto, že nápoj obsahuje tein, látku, která má podobný účinek jako kofein. Má o něco pomalejší účinek, ale účinně zlepšuje koncentraci a odstraňuje ospalost stimulací centrálního nervového systému. Pokud si přejete silnou stimulaci, měl by se čaj louhovat krátce, 2-3 minuty. Delší louhování dodává nálevu relaxační vlastnosti, ale také mírně nahořklou chuť.

Pravidelná konzumace zeleného čaje prokazatelně pomáhá při:

  • zlepšení vzhledu pleti, což platí zejména pro aknózní a mastnou pleť, zabraňuje stárnutí pleti,
  • snížení rizika ischemické choroby srdeční, srdečního infarktu, mrtvice,
  • depresivní stavy,
  • působí proti vzniku celulitidy,
  • problémy s vysokým krevním tlakem
  • paradentóza a onemocnění dásní,
  • snížení hladiny triglyceridů,
  • stimulace oběhového systému (mimo jiné zabraňuje tvorbě nebezpečných sraženin),
  • díky obsahu antioxidantů (konkrétně katechinů) podporuje protirakovinnou prevenci; to se týká zejména rakoviny kůže, dále rakoviny
  • plic, žaludku, slinivky, tlustého střeva a prsu,
  • zlepšuje paměť a může chránit před stařeckou demencí,
  • snižuje riziko aterosklerózy,
  • podílí se na procesu hubnutí, proto se vyplatí zařadit jej do svého jídelníčku, pokud se hodláte zbavit přebytečných kilogramů,
    má příznivý vliv na metabolismus jater.

Komplexní článek na téma zeleného čaje naleznete zde.

 

zelený čaj

4. Yerba maté

Yerba je přírodní nálev připravovaný z listů cesmíny paraguayské (ilex paraguariensis, St. Hillaire). Tento nápoj má úžasné stimulační vlastnosti.

Cesmína paraguayská, z jejíchž listů a palic se yerba suší, je stálezelený strom, ve volné přírodě dosahující výšky až 20-30 m.
Vyskytuje se pouze na malém území mezi Atlantským oceánem a řekou Paraguay a – zajímavé fakt – nelze jej pěstovat nikde jinde na světě.

Konkrétně se yerba pěstuje v několika zemích: Argentině, Paraguayi a Brazílii. A to je velmi důležitá informace, protože nejdůležitější rozdělení na druhy Yerba Mate je spojeno se zemí původu.

Pití maté je běžné v Paraguayi, Uruguayi, Argentině, jižní Brazílii a Chile a mezi lidmi všech věkových kategorií a často jde o běžný rituál.

Vlastnosti yerba maté

Kofein obsažený v Yerba maté se nazývá matein. Stejně jako ten z kávy nebo čaje se v žaludku a tenkém střevě zcela vstřebá do lidského těla a poté je distribuován do všech tkání. Nehromadí se - rychle podléhá metabolickým procesům. Při správné konzumaci, tedy cca 100-400 mg denně, dokáže pozitivně ovlivnit fungování mnoha systémů lidského těla.

Nejznámějším účinkem je samozřejmě účinek povzbuzující. Stimulací činnosti centrální nervové soustavy, práce svalů a srdce, tedy zrychlením metabolismu – zlepšuje naši pohodu a aktivitu, fyzickou i psychickou. Kofein tedy zvyšuje efektivitu myšlení a snižuje únavu – proto jeho použití jako nápoj nezbytný ráno, při studiu i v práci.

Yerba podle specialistů ovlivňuje i lepší činnost ledvin, zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, ale také zvyšuje krevní tlak a tělesnou teplotu, což může mít dvojí, negativní nebo pozitivní význam.

Komplexní článek o yerba maté, její přínosech a způsobu přípravy najdete zde.

 

yerba mate

5. Magnesium - PRO ENERGII

Doplnit tělu základní látky a zároveň získat energii na několik hodin? Ano! Za tímto účelem jsme vyvinuli jedinečný přípravek Magnesium - PRO ENERGII. Nejenže tělu dodáte vysoce vstřebatelný hořčík, který ovlivňuje přes 300 biochemických procesů v lidském těle, ale zároveň díky extraktům z yerby maté a zeleného čaje dodáte organismu energii, vitalitu, zlepšíte své kognitivní funkce, osvěžíte tělo a odbouráte vyčerpání a únavu.

Magnesium - PRO ENERGII - vlastnosti

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální činnosti nervové soustavy. Vitamin B6 podporuje psychickou činnost. Vitamin B7 dodává tělu energii a vitalitu. Zelený čaj podporuje mentální výkon i fyzické funkce. Yerba maté osvěžuje organizmus a potlačuje únavu. 

  • Doplněk stravy
  • Vyrobeno v České republice
  • Balení obsahuje 90 tablet
  • Jedna tableta Magnesia - PRO ENERGII obsahuje 918 mg účinných látek
  • V tabletě naleznete hořčík (magnesium aquamin + bisglycinát), extrakt ze zeleného čaje, extrakt z yerby maté, vitamin B6 a vitamin B7
  • Doporučená denní dávka: 2 tablety ráno po probuzení (72% DRHP hořčíku)
  • Laboratorně testováno

Všechny vlastnosti, účinky a přínosy tohoto přírodního produktu pro lidské tělo naleznete zde.

magnesium pro energii

Autor: Tomáš Konieczny

Kdo je autorem tohoto článku? 

Bc. Tomáš Konieczny
Narozen 4.7.1992 v Třinci
Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví.
Zakladatel a jednatel firmy Herbalus, kde stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí v různých fyzických či psychických aspektech zdraví.