Hořčík v těle - význam a účinky jeho nedostatku a nadbytku

Hořčík je jedním z nejdůležitějších chemických prvků pro správné fungování lidského těla. Jeho obsah v těle dospělého člověka je v průměru 1 000 mmol a denní potřeba se pohybuje od 0,15 do 0,2 mmol/kg tělesné hmotnosti. Nedostatek hořčíku vede k metabolickým, kardiovaskulárním a nervosvalovým poruchám. Jeho nadbytek má negativní vliv na nervosvalové vedení.

Hořčík v těle - jaké jsou jeho funkce?

Hořčík má řadu důležitých funkcí - aktivuje několik stovek enzymů ve vnitrobuněčném metabolismu, podílí se na syntéze bílkovin, vedení nervových vzruchů a svalové kontrakci, účastní se termoregulačních procesů a regulace krevního tlaku a je důležitý pro hospodaření s kostními minerály.

Hořčík je chemický prvek nezbytný pro všechny živé organismy. V lidském těle se většina hořčíku, přibližně 60 %, ukládá v kosterním systému. Přibližně 20 % se nachází v kosterním svalstvu a zbytek v jiných tkáních a orgánech, jako jsou ledviny, játra a gastrointestinální trakt. Pouze 1 % hořčíku se nachází v extracelulárním prostoru. Jeho normální plazmatická koncentrace je 0,65-1,2 mmol/l, z čehož se přibližně dvě třetiny vyskytují v ionizované formě a jedna třetina je vázána na albumin.

Hořčík má v lidském těle velmi důležité funkce. Je aktivátorem více než 300 enzymatických reakcí, katalyzuje reakce dýchací cesty, syntézu nukleových kyselin a metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů. Ovlivňuje propustnost a stabilitu buněčných membrán a stabilizuje strukturu nukleových kyselin a krevních destiček, čímž zabraňuje jejich nadměrné aktivaci.

Podílí se na kontrakci buněk srdečního svalu a na regulaci krevního tlaku. Hraje důležitou roli v kostním metabolismu a metabolismu vápníku tím, že ovlivňuje aktivitu parathormonu. Podílí se na termoregulaci, hydroxylaci vitaminu D a regulaci glukózy v krvi. Podílí se na vedení nervových vzruchů a ovlivňuje funkci imunitního systému.

Doporučený denní příjem hořčíku

Denní potřeba hořčíku se pohybuje v rozmezí 0,15-0,2 mmol/kg tělesné hmotnosti. Doporučený denní příjem hořčíku je 350 mg/den pro dospělé zdravé muže a 300 mg/den pro dospělé zdravé ženy. Pro kojence ve věku 7-11 měsíců je optimální dávka 80 mg/den, pro děti do 2 let 170 mg/den a do 9 let 230 mg/den. Doporučená denní dávka pro dospívající chlapce je 300 mg/den a pro dívky 250 mg/den. 

Potřeba hořčíku se však zvyšuje s růstem organismu a během těhotenství, při silné fyzické a psychické námaze, stresu a při nadměrném požívání alkoholu.

 beautiful-mother-blue-shirt-apron-is-preparing-fresh-vegetable-salad-home

Nedostatek hořčíku - příznaky a účinky nedostatku hořčíku

Příznaky nedostatku hořčíku jsou necharakteristické a mírná hypomagnezémie nemusí vyvolat žádné příznaky. Nejčastějšími příznaky jsou metabolické poruchy v podobě hypokalcémie (příliš málo vápníku v krvi), hypokalémie (příliš málo draslíku v krvi) a hypofosfatémie (příliš málo fosfátů v krvi) a srdeční arytmie, jako je komorová arytmie nebo fibrilace síní.

Neuromuskulární příznaky zahrnují třes rukou, nohou, jazyka, rtů nebo očních víček, bolestivé svalové křeče (obvykle v lýtkách), necitlivost a brnění končetin, slabost svalové síly (zejména v dýchacích svalech) a výskyt tetanie (jedná se o nekontrolované a často bolestivé svalové křeče doprovázené nepříjemným pocitem brnění).

Nedostatek hořčíku může vést k rozvoji hypertenze a vzniku koronárních poruch spojených s ischemií myokardu. S nedostatkem hořčíku mohou souviset i nespecifické příznaky, jako je chronická únava, neschopnost soustředění a koncentrace, zhoršená paměť, nadměrná nervozita a podrážděnost nebo vypadávání vlasů a poškozené nehty.

Příliš nízká hladina hořčíku také zvyšuje riziko postmenopauzální osteoporózy a inzulínové rezistence a může podporovat rozvoj poruch lipidů, jako je hypercholesterolémie, a tvorbu usazenin u pacientů trpících ledvinovými kameny.

Mezi další příznaky nedostatku hořčíku patří apatie a depresivní a úzkostné poruchy, nechutenství, letargie, zvýšené zánětlivé parametry, zvýšené pocení, nevolnost a zvracení. Klinické studie rovněž naznačují souvislost mezi nedostatečnou hladinou hořčíku v těle a rizikem mrtvice a migrény.

Příčiny nedostatku hořčíku

Mezi příčiny nedostatku hořčíku patří nedostatečný přísun hořčíku ze stravy (např. špatně vyvážená strava s nízkým obsahem hořčíku nebo s vysokým obsahem hořčíku), zhoršené vstřebávání hořčíku (např. pankreatitida, malabsorpční syndromy nebo chronické užívání inhibitorů protonové pumpy), nadměrné ztráty hořčíku (např. při při chronickém alkoholismu, onemocnění ledvin, primární hyperparatyreóze, zvracení a průjmech), ukládání hořčíku ve tkáních (např. při syndromu "hladových kostí") a vytěsňování iontů hořčíku z extracelulárního prostoru do buněk (např. při intenzivní inzulínové terapii při léčbě diabetické ketoacidózy).

 magnesium pro energii

Nadbytek hořčíku - příznaky a účinky nadbytku hořčíku

Nadměrná hladina hořčíku v těle může vést k zácpě a retenci moči (i když hypermagnezémie se může projevit nejprve jako průjem a dehydratace). Může vést také k dýchacím potížím, poruchám spánku, svalové slabosti, brnění a necitlivosti v obličeji nebo snížení krevního tlaku a srdeční arytmii, dezorientace, poruchám vidění, řeči a vědomí.

Příčiny nadbytku hořčíku

Nadbytek hořčíku v těle je vzácný. Může být způsoben abnormálním vylučováním hořčíku ledvinami, k čemuž dochází při onemocnění ledvin (např. chronické selhání ledvin), při nedostatečnosti nadledvin a při hypotyreóze. Některá zánětlivá onemocnění trávicího traktu mohou vést k nadměrnému vstřebávání hořečnatých iontů z trávicího traktu. Hypermagnezémie může být také způsobena nadměrným přívodem sloučenin hořčíku (např. intravenózním podáváním síranu hořečnatého, méně často nekontrolovaným a chronickým užíváním doplňků stravy), některými nádory nebo autoimunitními chorobami.

Co snižuje hladinu hořčíku v krvi a co ji zvyšuje?

Příjem hořčíku ze stravy se pohybuje mezi 20 a 50 %. Tato hodnota je ovlivněna dalšími živinami. Vstřebávání hořčíku brání kyselina fytová, šťavelany a fosfáty, stejně jako velké množství vápníku a bílkovin. Vstřebávání hořčíku se zvyšuje při konzumaci výrobků bohatých na laktózu a vlákninu a v přítomnosti vitaminu B6 (proto hořčíkové přípravky často obsahují i tento vitamin).

 Co obsahuje hořčík?

Nejlepším zdrojem hořčíku jsou obiloviny, pohankové kroupy, zelená listová zelenina (např. špenát), fazole, hrách, ořechy, dýňová semínka, mandle, datle, kakao, hořká čokoláda, sultánky, sýry se syřidlem, ryby, sója, brambory a banány. Pitná voda, zejména tvrdá, také obsahuje určité množství hořčíku (odhadem asi 10 %).

Pokud vám lékař doporučí perorální doplňky hořčíku, věnujte pozornost formě hořčíku v přípravku. Organické sloučeniny se lépe vstřebávají, proto se vyhněte oxidům hořčíku jako je například Magnosolv. Lepší je sáhnout po bisglycinátu či aquaminu. Nezapomeňte také, že vstřebávání a transport hořčíku zlepšuje vitamin B6, a pokud trpíte vředovou chorobou - používejte enterální tablety.

Pro tento účel jsme vyvinuli dva velice efektivní přípravky zvané Magnesium - PRO ENERGII a Magnesium - PRO SPÁNEK.

 

magnesium pro energii a spanek

Na co je dobrý hořčík?

Hořčík má v těle mnoho důležitých funkcí. Je katalyzátorem metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů, ovlivňuje nervové vedení, kardiovaskulární systém a svalovou kontraktilitu. Ovlivňuje hladinu glukózy a inzulínu a reguluje metabolismus kostí. Do těla je dodáván s potravou a jeho metabolismus je z velké části regulován ledvinami. Příčiny poruch hladiny hořčíku jsou rozmanité Jeho nedostatek nebo nadbytek je škodlivý a způsobuje řadu nespecifických příznaků, a proto vyžaduje diferenciální diagnostiku. Pokud vás tedy cokoli znepokojuje, zajděte ke svému lékaři - může vám doporučit vyšetření hladiny hořčíku v krvi.

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalitě a správnosti informací, které s vámi sdílíme v našich článcích, nám záleží stejně jako na našich produktech samotných. Pokud jste našli v našem článku nějakou chybu, překlep či nesrovnalost, dejte nám vědět na info@nejlepsihorcik.cz

 

Kdo je autorem tohoto článku? 

Tomáš Konieczny

Bc. Tomáš Konieczny
Narozen 4.7.1992 v Třinci
Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví.
Zakladatel a jednatel firmy Herbalus, kde stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevování přínosu konopí v různých fyzických či psychických aspektech zdraví a života.