Hořčík a pleť

Hořčík - spojenec mládí a zdraví

Věděli jste, že tento prvek, doporučovaný pro dobré zdraví srdce a nervový systém, má také významný vliv na vzhled a stav pokožky? Zjistěte, za co mu můžeme být vděční a kde ho hledat.

Hořčík pro krásnou pleť

Nedostatek hořčíku způsobuje mnoho nepříjemných příznaků, jako jsou svalové křeče, problémy se soustředěním, zhoršená nálada, bolesti srdce, bušení srdce a neuralgie. Nejen tyto fyzické příznaky však mohou naznačovat nedostatečnou hladinu. Na nedostatek hořčíku může poukazovat i zhoršující se vzhled a stav pokožky. 

Předčasné vrásky, šupinatění, pocit stahování, akné, pupínky a viditelné příznaky unavené pleti (vliv stresu) jsou signály nedostatečné hladiny hořčíku v pokožce. Doplňky stravy s obsahem hořčíku pomohou tyto příznaky odstranit.

To jsou kosmetické vlastnosti hořčíku:

  • působí proti stárnutí - zpomaluje proces stárnutí pleti;
  • uvolňuje pokožku - navrací jí vitalitu a zdravý vzhled;
  • zklidňuje podráždění;
  • odstraňuje šupinatost pokožky - ovlivňuje úroveň hydratace pokožky;
  • podporuje péči o aknózní a citlivou pleť;
  • zabraňuje vzniku kožních alergií;
  • má uklidňující účinky;
  • je zodpovědný za zdravý vzhled pokožky.

 

Kromě toho má hořčík příznivý vliv na pružnost pokožky. Je to také prvek, který zlepšuje strukturu pleti, což výrazně zlepšuje její vzhled, a zlepšuje a rozjasňuje tón pleti. Poskytuje také jasnou podporu při ekzémech a lupénce.

Jak se nedostatek hořčíku projeví na pokožce?

Poškození pokožky jsou málokdy přisuzovány nedostatku hořčíku a často bývají kombinací více faktorů. Zejména je dobré dbát na obecné dodržování zdravého životního stylu, pravidelného pohybu a komplexního přísunu vitamínu a minerálů. Hořčík by měl v péči o pokožku a pleť být základem, abychom tento potencionální problém mohli vypustit z hlavy a soustředit se na konkrétní způsoby a postupy jak naši pleť udržet zdravou a krásnou.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku však může působit to, že pleť bude více problematická. Může se častěji objevovat akné, suchá a podrážděná pokožka, která bude náchylnější k zarudnutí a bude se déle hojit.

V případě některých ze závažnějších onemocnění kůže jako je zmiňovaná lupénka či atopický ekzém by měl být dostatek hořčíku základním stavebním kamenem, abychom mohli nad těmito nemocemi zvítězit a potlačit jejich akutní projevy.

Co může působit problematickou pleť?

Zde je velice těžké odpovědět. Příčin může být nespočet. Mezi ty nejčastější zpravidla patří intolerance na nějakou látku z běžně přijímané potravy jako je cukr, laktóza apod. Negativně naši pokožku bezpochyby také ovlivňují cigarety a alkohol.

Je velice důležité pravidelně měnit ručníky a povlečení, kde se hromadí odumřelé kožní buňky a mohou tak být původcem nežádoucích vyrážek a kožních problémů.

Snažte se dbát o vyváženou a komplexní stravu bohatou na vitamíny a minerály, kde bude základem zelenina a průmyslově nezpracované produkty.

Pokud se vaše problémy s pokožkou budou pravidelně opakovat, zkuste vždy na čas vyřadit určitý typ potraviny (např. mléčné výrobky), které by mohly problémy způsobovat a touto vylučovací metodou přijít na to, co je prapůvodem kožních problémů.

Alfou a omegou je však mít stabilní odpovídající přísun hořčíku, abychom měli jistotu, že kožní problémy nepramení z jeho nedostatku.

potraviny bohate na horčík

Kde hledat hořčík?

Kosmetiku obsahující hořčík bychom hledali jen těžko. Aby však pokožka mohla využívat příznivých účinků tohoto prvku na svůj vzhled a stav, musí být zařazen do každodenního jídelníčku. Nejlepšími zdroji hořčíku v potravinách jsou:

  • cukety;
  • zelená listová zelenina
  • černé fazole;
  • pohankové kroupy;
  • quinoa;
  • dýňová semínka;
  • ovesné vločky;
  • kešu oříšky.

 

Jeho nedostatek se vyplatí doplnit také minerální vodou.

Bohužel většina z nás nedosáhne na dostatečný denní příjem hořčíku pouze z potravy, a proto je vhodné jej suplementovat odpovídajícími doplňky stravy, jako je například Magnesium - PRO ENERGII či Magnesium - PRO SPÁNEK.

magnesium pro energii a spanek