Svalové křeče - nepříjemný příznak nedostatku hořčíku v těle

Pravidelná fyzická aktivita je v dnešní době velmi důležitá. Nejenže udržuje naše tělo v dobré kondici, ale také pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost a pomáhá snižovat vysokou míru stresu, která nás provází v každodenním životě. Lidé, kteří pravidelně cvičí, jsou však často ohroženi ztrátou elektrolytů a dehydratací, což může vést k nepříjemným zdravotním následkům. Ukázkovým příkladem je únik iontů hořčíku z těla, což vede k nepříjemným a velmi bolestivým svalovým křečím. Jak tomu předcházet?

Příznaky nedostatku hořčíku

Hořčík je jedním z nejcennějších prvků v našem těle. Lékaři a vědci ho často označují za takzvaný "prvek života". Podílí se totiž na klíčových procesech, které zajišťují naše správné fungování. Mezi nejdůležitější úkoly hořčíku patří:

  • Podpora správné funkce srdce a snižování rizika vysokého krevního tlaku;
  • Posílení imunitního systému;
  • Podílení se na trávení a metabolismu tuků, bílkovin a sacharidů, čímž zajišťuje dostatečný přísun energie do všech orgánů;
  • Pozitivní účinky na neurony, zlepšení koncentrace a paměťových procesů;
  • Podílí se na normální funkci svalů, snižuje bolest a nepohodlí způsobené svalovou kontrakcí, včetně hladkého svalstva, např. u žen během menstruace;
  • Účast na remodelaci kostního skeletu;
  • Ochranný účinek proti cukrovce, astmatu a srážení ledvinových kamenů.

Jak vidíte, úloha hořčíku v našem těle je skutečně zásadní pro dobrou kondici. Jeho správnou koncentraci v našem těle však negativně ovlivňuje mnoho faktorů, jako je náročný životní styl, špatná a pestrá strava, stimulanty nebo zvýšená fyzická aktivita.

TIP na související článek: Hořčík v těle - význam a účinky jeho nedostatku a nadbytku

V případě problému s nedostatkem hořčíku se příznaky objevují především u lidí, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci nebo intenzivní trénink, například u sportovců. Zvýšenému riziku nedostatku hořčíku jsou vystaveni také vědci, studenti a školáci, tedy všichni, kteří intenzivně pracují s myslí, a ti, kteří jsou v soukromém nebo profesním životě vystaveni silnému a dlouhodobému stresu. Ženy, které drží restriktivní diety, nebo ženy, které jsou v období kolem menopauzy nebo v těhotenství (kdy dochází k rychlým hormonálním změnám v těle), by také měly sledovat, zda nemají nedostatek hořčíku.

Pokud jde o nedostatek hořčíku, příznaky skutečně závisí na míře nedostatku. V počátečních fázích obvykle pozorujeme:

  • opakované bolesti hlavy;
  • snížená imunita;
  • třes víček a rukou;
  • problémy se spánkem;
  • křehkost vlasů a nehtů;
  • neustálý pocit únavy;
  • podrážděnost
  • potíže se soustředěním;
  • nedobrovolné svalové křeče nohou.

Jak vidíte, příznaky nejsou příliš specifické, a proto je mnoho lidí podceňuje. To je chyba, protože v případě tohoto výjimečného prvku jako je hořčík, může chronický nedostatek vést k:

  • migréně;
  • neuralgii;
  • depresivním stavům;
  • emočním poruchám a agresi;
  • nespavosti;
  • zubnímu kazu;
  • bušení srdce;
  • zvýšené křehkosti kostí

křeč v noze

Svalové křeče

Jedním z nejvíce znepokojujících a nepříjemných účinků nedostatku hořčíku je bolestivá svalová křeč nebo spíše křeč, což je náhlé, mimovolní zkrácení svalu. Hořčík totiž spolu s vápníkem a draslíkem ovlivňuje správné napětí kosterního svalstva i hladkého svalstva, které tvoří klíčové vnitřní orgány. Svalové křeče nohou, zejména v lýtkách nebo stehnech, jsou nejčastěji způsobeny nerovnováhou vody a elektrolytů v důsledku špatné stravy, intenzivních sportovních aktivit nebo dehydratace, např. při užívání diuretik. Jedná se o náhlý a velmi bolestivý příznak, navíc se tato svalová křeč obvykle obtížně uvolňuje a může trvat i několik minut.

Fyzická námaha a nedostatek hořčíku

Mnoho lidí si klade otázku, jak je možné, že fyzická námaha, která by přece měla mít na naše tělo pozitivní vliv, způsobuje nedostatek hořčíku. Příznaky v tomto případě souvisejí především s přetížením svalů při intenzivním tréninku (při svalové práci se spotřebovává velké množství hořčíku) a také se silným pocením.

Pot, který je určen k ochlazování zahřátého těla, je specifickou směsí vody a základních elektrolytů, především draslíku a hořčíku. Pokud pot dostatečně nedoplňuje hladinu vody a elektrolytů v těle, může to vést ke zhoršení svalové koordinace a křečím.

Křeče v nohách

Nejčastějším projevem křečí v souvislosti s nedostatkem hořčíku jsou křeče v nohách (projevuje se např. bolestí lýtka zezadu). Pokud se takováto křeč projeví, nejrychleji se ji zbavíte rychlým protažením nohy, resp. daného svalstva, kde se křeč objevila. Co nejdříve po křeči se snažte doplnit hořčík a dbejte také na odpovídající příjem tekutin.

Kromě křečí ve svalech dolních končetin (zejména v lýtkách a holeních) je častým příznakem nedostatku hořčíku záškuby očních víček, které jsou rovněž způsobeny mimovolným stahováním svalů. Je třeba si také uvědomit, že u sportovců vede nedostatek hořčíku nejen k bolestivým křečím, ale také k oslabení svalové síly.

Jak se vypořádat s nedostatkem hořčíku?

Vzhledem k nepříznivým účinkům nedostatku hořčíku na náš organismus se doporučuje u výše zmíněných rizikových osob suplementovat hořčík pravidelně a dlouhodobě, ať už mají příznaky nedostatku hořčíku, nebo ne. U ostatních by mělo být zahájeno další doplňování hořčíkem, jakmile se objeví první příznaky nedostatku hořčíku.

Nejlepším zdrojem hořčíku je samozřejmě vyvážená strava bohatá na produkty, jako jsou např.

  • žluté sýry;
  • ořechy, mandle, dýňová semínka;
  • celozrnné výrobky a tmavé pečivo;
  • kakaa a hořké čokolády;
  • luštěniny;
  • vysoce mineralizovaná voda;

Bohužel, v dnešní době je pro mnoho lidí obtížné dodržovat zdravou a vyváženou stravu; tepelná úprava a konzumace ovocných šťáv a alkoholu dále snižují vstřebávání hořčíku z potravy.

Z tohoto důvodu je mnohem bezpečnějším řešením doplňková suplementace pomocí kvalitních doplňků stravy, jako je např. Magnesium - PRO SPÁNEK či Magnesium - PRO ENERGII.

Typ hořčíku je důležitý

Opatrní buďte v souvislosti s tím, jaký typ hořčíku užíváte. Např. populární Magnosolv, který dávají lékaři na předpis a lidé tak jsou v domnění, že se jedná o kvalitní produkt, má formu oxidu hořečnatého, jehož vstřebatelnost je pouhých 5%. Tzn. vaše tělo z 370 mg sáčku přijme pouhých cca 18,5 mg, přičemž doporučený denní příjem je 300 - 400 mg hořčíku.

Pokud u sebe pozorujeme příznaky nedostatku hořčíku, je vhodné zvolit léky, protože podléhají mnohem přísnějším testům a požadavkům a jsou také lépe vstřebatelné a obsahují vyšší dávky tohoto prvku. Pokud jde o hořčík při křečích, obvykle se doporučují přípravky obsahující formu hořčíku bisglycinát, navíc doplněnou vitaminem B6. Oba námi výše vyrobené a zmíněné přípravky obsahují bisglycinát (+ aquamin) a stejně tak i vitamin B6, jež působí s hořčíkem synergicky a podporuje jeho vstřebatelnost.

Preventivní užívání magnesia

Doplňky stravy obsahující jednorázové menší dávky hořčíku se naopak doporučují těm, kteří se zajímají o preventivní účinek. Tyto přípravky pouze pomáhají doplnit denní potřebu hořčíku a zabraňují negativním účinkům způsobeným nedostatkem hořčíku ve stravě v dostatečném množství.

Skvělým doplňkem stravy je zde např. Magnesium - PRO ENERGII, které kromě vysoce vstřebatelného hořčíku obsahuje také extrakt ze zeleného čaje, yerby maté, vit. b6 a biotin. Díky této kombinaci nejen získáte tento základní minerál, ale také dodáte tělu energii na několik hodin.

magnesium pro energii

Shrnutí

Při užívání přípravků obsahujících hořčík, ať už léků nebo doplňků stravy, bychom měli mít na paměti, že účinky se projeví až po delší době systematického užívání, zejména pokud byl v našem těle výrazný nedostatek hořčíku. Protože se hořčík podílí na mnoha metabolických procesech, nemělo by jeho užívání podle pokynů vést k předávkování. Výjimkou jsou lidé, kteří trpí selháním ledvin nebo metabolickými poruchami tohoto prvku. V jejich případě se na začátku podávání doporučuje opatrnost. Pokud se objeví příznaky, jako jsou závratě nebo náhlý pokles krevního tlaku, měl by být okamžitě vysazen.

Upozorňujeme, že výše uvedené rady jsou pouze doporučením a nemohou nahradit návštěvu odborného lékaře. Nezapomeňte, že v případě zdravotních problémů byste se měli bezpodmínečně poradit se svým lékařem!

 

Pokud vás zajímá, jak může nedostatek hořčíku ovlivnit problémy se spánkem, přečtěte si tento článek.